O piškotkih2018-09-17T09:25:19+00:00

O piškotkih

Kaj so piškotki
Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu.
Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev. Piškotki nam omogočajo pridobivanje podatkov o številu obiskovalcev spletne strani, o novih in predhodnih obiskovalcih, o uporabi spletne strani itd., zaradi česar lahko nadgrajujemo in prilagajamo spletno stran potrebam in ćeljam uporabnikov.
Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?
Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov.
Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno.

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?
Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani.
Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Kakšne vrste piškotkov ureja zakon?
157. člen ZEKom-1 določa dve izjemi, pri katerih od uporabnika NI POTREBNO VNAPREJ PRIDOBITI SOGLASJA za uporabo:
– Piškotki, s katerimi se zagotavlja pravilen pretok zahtev in informacij med serverji in končnimi točkami (load balancing)
– Sejni piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd.
– Piškotki za avtentikacijo uporabnika, ki so potrebni, da si spletno mesto uporabnika zapomni, potem, ko se je prijavil v storitev (npr. spletna banka, storitve, kjer se uporabnik vpiše s svojim uporabniškim imenom in geslom …).
– Piškotki, ki so potrebni zaradi varnosti in zavarovanja (npr. zaznavajo napačne vpise in tako preprečujejo zlorabe sistemov za vpisovanje in registracijo).
– Piškotki, ki omogočajo predvajanje multi-medijskih vsebin in so potrebni zato, da se predvaja video ali avdio vsebina na spletnem mestu (t. i. flash cookies, ker je najpogostejša tehnologija za predvajanje Adobe Flash).
– Piškotki za prilagoditev nastavitev uporabnikovim željam, kot so nastavitve jezika ali način razvrščanja rezultatov/vsebine. Uporabnik tako zahtevo nedvomno izrazi z izborom določenega ukaza in brez piškotka tega ni moč izvesti.
– Piškotki, ki so vezani na vtičnike (social media plug-in) družbenih omrežij in storitev: družbena omrežja omogočajo spletnim mestom, da v svojo vsebino integrirajo njihove produkte – tako lahko uporabniki delijo vsebine s svojimi prijatelji (različni gumbi, kot so všeč mi je, deli vsebino, priporoči …).

Primeri piškotkov, pri katerih JE POTREBNO VNAPREJ PRIDOBITI SOGLASJE UPORABNIKA:
– Piškotki, ki omogočajo boljše funkcionalnosti, boljše delovanje spletnega mesta in boljšo uporabniško izkušnjo, pa jih ni mogoče šteti za izjemo – torej niso nujno potrebni, da se izvede neka storitev.
– Piškotki, vezani na vtičnike družbenih omrežij, kadar so ti uporabljeni kot sledilni piškotki in ne prenehajo po tem, ko se uporabnik izpiše iz družbenega omrežja.
– Piškotki vezani na namen oglaševanja in trženja – lahko jih naloži obiskano spletno mesto (1st party) ali pa prihajajo s strani tretjih (oglaševalske mreže, partnerske spletne strani, ponudniki storitev – 3rd party)
– Spletno vedenjsko oglaševanje je posebna vrsta oglaševanja, ki vključuje sledenje uporabnikom preko različnih spletnih strani in beleženje njihovih interesov, preferenc.
Nova zakonodaja uporabe piškotkov torej ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

Kaj morate storiti, če uporabljate piškotke?
Če na vaši spletni strani uporabljate storitve kot so Google Analytics, Google Remarketing, Behavior scoring, sledilne piškotke socialnih omrežij, ali druge piškotke, ki niso nujni za delovanje samih storitev ali pretok informacij, morate od obiskovalcev vaše spletne strani od 15.6.2013 dalje za uporabo piškotkov tovrstnih storitev zahtevati privolitev.
Vašo spletno stran morate opremiti najmanj s takšnim opozorilom, ki ga mora pred namestitvijo piškotka na spletni strani obiskovalec potrditi – šele nato je spletni strani dovoljena namestitev piškotka v brskalnik uporabnika.